Čokoláda - dárek, který potěší - Brno a okolí

Čokoláda už dneska není jen obyčejným výrobkem z kakaa v aluminiovém obalu, ale může být vtipným, nápaditým a potěšujícím dárkem k narozeninám, jmeninám či k jiné významné příležitosti. Děti za hezké vysvědčení nebo ke dni dětí potěší balíček z bonbonů.

Široký sortiment sladkostí dokáže dnes uspokojit i náročného zákazníka. Čokolády, dorty, lízátka, bonboniéry, to vše je k dostání v různých velikostech, tvarech i s různými příchutěmi. Stejně jako u jakostních vín i dnes se poměřuje kvalita cukrovinek. U čokolády je to poměr kakaa a tuku, u jiných cukrovinek zase kvalita použitých přísad, jako poměr přírodních a chemických látek.

Čokoláda, dárek, který chutná i potěší

Jistě znáte klasické tabulky čokolády, bonboniéry či mikulášské, vánoční nebo velikonoční figurky. Vybrat si můžete také z velkého množství čokoládových tyčinek, které mohou být s oplatkou či náplní. Ovšem v dnešní době je k dostání čokoláda i v neobyčejných tvarech a její cena je poměřovaná kvalitou jí samotné. Výrobky z čokolády mohou být ve tvaru auta, motorky, telefonu, zvířat, hmyzu, míče, láhví, boty, lidské postavy, pohádkové figurky. Ale ani zde nechybí sortiment určen výhradně pro dospělé a to čokoláda ve tvaru ženských ňader či pánské nebo dámského přirození a nebo dokonce figurky v erotických polohách, které známe ze stále žádané Kámasútry. Z čokolád a čokoládových bonbonů lze udělat i krásné** dárkové balíčky**, které potěší každého.

Na trhu jsou k dostání i různé druhy čokolády, mléčná čokoláda, hořká nebo bílá. Kvalita hořké čokolády se odvíjí od toho, kolik kakaa obsahuje. Mezi ty nejkvalitnější patří 70 až 99 procentní. U mléčných čokolád je to kvalita mléka. U bílé čokolády je to zase podíl přírodních látek.

Hořká čokoláda

Základem složení hořké čokolády je vysoký podíl kakaa. Obsahuje i nejvíc tuku, cukru a hořčíku, ale i přesto je ze všech čokolád nejméně kalorická. Také se jí říká pravá čokoláda, protože je ze všech nejtmavší. Hořká čokoláda má dokonce i léčivé účinky. Vědecky je ověřeno, že v omezeném množství pomáhá snižovat krevní tlak. Nejoblíbenější je mezi opravdovými gurmány a to hlavně díky své čistě kakaové chuti.

Bílá čokoláda

Bílá čokoláda obsahuje nejméně kakaa ze všech ostatních. Díky vanilky je její chuť a aroma odlišná od hořké a mléčné čokolády. Kakaový prášek u bílé čokolády nahrazuje mléko a sušené mléko. Samozřejmě také obsahuje cukr. První bílá čokoláda se v obchodech objevila v roce 1930. Na rozdíl od ostatních čokolád obsahuje víc vápníku a vitamínů B1 a B2. Má ovšem o něco více kalorií, a proto bývá oblíbená hlavně mezi dětmi.

Mléčná čokoláda

Tento nejoblíbenější druh čokolády obsahuje až 55% kakaa. Je to takový zlatý střed, který je oblíben jak u méně náročných zákazníků, tak také mezi gurmány a dětmi. Jediným rozdílem od tmavé čokolády je obsah mléka v čokoládě. Ovšem díky tomu obsahuje také více vápníku, fosforu a vitamínu A. Obsahuje také více vitamínu D a méně kalorií oproti bílé čokoládě.

Příchutě čokolády

Mezi nejznámější patří oříšková, která může být s celými nebo s drcenými ořechy. Do čokolád se přidávají prakticky všechny druhy oříšků. Mandle, lískové ořechy, arašídy nebo méně obvyklé pistácie. Pro gurmány jsou k dostání i celé ořechy jednotlivě obalené v jakémkoli druhu čokolády, ale také se mezi námi najdou i milovníci slunečnicových semínek v čokoládě. Také může mít mléčnou, karamelovou, nugátovou, kávovou, marcipánovou, koňakovou nebo ovocnou náplň. V čokoládě může být také kandované ovoce. Ovšem setkat se můžete i s neobvyklými variacemi a to s příchutí chilli nebo máty.

Nezapomeňte, čokoláda může být i droga. Závislost na kakau je ovšem přípustná, tudíž se jí nemusíte nijak extra obávat. Navíc jak jsem již výše zmiňovala, obsahuje také vitamíny a minerály, takže je to i závislost zdravá.

Bonbony, pendreky, lízátka, jedlý papír

Na ovocných, mentolových, gumových, cukrových, kyselých dobrotách si rád pochutná kde kdo z nás. Mlsání bonbonů je oblíbené i u dospělých a to hlavně proto, že nejsou tolik kaloricky náročné. Je ale zapotřebí hlídat konzumaci těchto sladkostí u dětí a to hlavně proto, že obsahují víc cukru a mohou způsobit zubní kaz. Hodně oblíbené jsou bonbony mentolové, které kromě toho, že jsou chutné i blahodárně působí na dýchací potíže nebo při nachlazení. Ovocné bonbony jsou oblíbené více u dětí, protože je pro ně jejich chuť vhodnější. Díky obsahu přírodních ovocných šťáv obsahují také tolik potřebné vitamíny. Bonbony můžete zakoupit rovněž v různých tvarech a to hlavně u těch gumových. Známé jsou rybičky, medvídci, žížalky nebo jahodovo-smetanové válečky Marshmallow. Bonbony můžete koupit v jednotlivém balení či přímo na váhu, dle Vašeho přání.

Lízátka jsou prakticky to stejné, jako bonbony, jen jsou vyráběny na tyčince. Rovněž mohou mít různé příchutě a tvary.

Pendreky a jedlý papír jsou specifickými sladkostmi. Pendrek svou výraznou a zvláštní chutí je méně oblíbený než běžné bonbony a sladkosti. Jedlý papír většinou slouží jako ozdoba na dort či zákusek.

Je libo dort nebo buchtu?

Chystáte velkou akci nebo vlastníte obchod či cukrárnu a nemáte možnost ani prostor pro vlastní přípravu? Jistě ocení možnost si veškeré sladkosti objednat nebo mít kvalitního a spolehlivého distributora. K dostání jsou různé druhy dortíků, muffinů, tiramisu nebo také oplatky či sušenky.

Na své si přijde opravdu každý. Ovšem mezi milovníky sladkého patří také lidé, kteří mají cukrovku. Nezoufejte, pokud patříte mezi ně. Distributoři a výrobci myslí na vše, a proto máte na výběr z mnoha sladkostí bez obsahu cukru, který nahrazují umělá sladidla. Pro diabetiky se vyrábí jak zákusky, tak i čokoláda či bonbony. Mezi další omezované patří lidé s bezlepkovou dietou. Ani u těch tomu není jinak. Stejně jako u ostatních potravin i sladkosti jsou vhodně uzpůsobené tak, aby neobsahovaly lepek. Ovšem je třeba brát zřetel na to, že výroba těchto cukrovinek je náročnější a nákladnější, tudíž i výrobky samotné mohou být dražší než ty klasické.

Stejně jako u vína nebo sýrů i čokoláda má své velmoce. Výrobou čokolády je známá hlavně Belgie. Belgická čokoláda patří mezi ty nejkvalitnější ovšem také i mezi nejdražší. Mezi další nejznámější výrobce jsou země, ve kterých se nacházejí Alpy. Jedná se např. o Rakousko. Tyto země využívají k výrobě čokolády kvalitní mléko od krav, které se chovají v horách. Toto mléko čokoládě dodává její jemnost, a proto se rozplývá na jazyku.

Už se Vám zbíhají sliny? Tak neváhejte a vyberte si to pravé pro Vás a nechte si chutnat. Jistě budete s nabídkou výrobků a Vaším výběrem spokojeni. Dobrou chuť!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id24997 (topprodukt.cz#2383)


Přidat komentář